Sverige lägger stor vikt på hälsan av sina medborgare och man talar ofta om folkhälsa i många olika avseenden. Medan det absolut finns förbättringar som kan göras i detta område kan vi ofta känna oss trygga när vi blir sjuk eller skadad just för att det finns ett skyddsnät tack vare det kontinuerliga arbetet staten prioriterar.
Folkhälsa är en så kallad tvärvetenskaplig disciplin, vilket betyder att det förlitar sig på kunskaper och metoder från skilda grenar av vetenskapen. Det ansvariga organ för detta i Sverige är sedan 2014 Folkhälsomyndigheten. Föregångarna till detta var de två myndigheterna Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut.
Men även de hade sina föregångare dessförinnan, ända tillbaka till tidigt 1900-tal. Folkhälsomyndigheten har bland annat som uppdrag att följa den svenska befolkningens hälsoläge och granska de faktorer som ligger bakom. De ska även arbeta för att främja hälsa i samhället och förebygga sjukdomar, samt arbeta med smittskydd genom epidemiologiska och mikrobiologiska analyser.
Statens satsningar på folkhälsa är också anledningen till varför vi kan besöka läkare och få hjälp med allehanda problem för en förhållandevis låg kostnad. Det är också varför Folktandvården startade och idag finns i alla regioner i landet. Denna riktade sig först och främst till barn och såg till att barn fick hjälp med förebyggande tandvård men även hjälp vid existerande problem utan någon kostnad.
Allt eftersom byggdes Folktandvården ut till att även ta vuxna som patienter, men dock inte längre gratis. Idag är det omkring hälften av alla vuxna som fortsätter att vända sig till Folktandvården för regelbundna kontroller, lagningar och andra tandrelaterande ärenden. Och medan de flesta säkert har upplevt sin beskärda del av väntetid hos sin lokala tandläkare vet vi ju även att vi blivit duktiga på att få tiden och gå på ett eller annat sätt. Folkhälsans olika fält är som sagt många.
Några av de mest centrala av dessa inkluderar epidemiologi, yrkesmedicin, miljömedicin, och preventiv psykiatri. Många arbeten och projekt som ämnar att gynna folkhälsa utgår från ett känt hälsoproblem eller teoretiskt motiverade strategier. Varje år släpps rapporter man kan läsa om folkhälsan utveckling och är huvudsakligen till för att vara ett kunskapsunderlag för regeringen.